[PAGE FIELD RECURSIVE]

Second career rådgivning til elitesportsudøvere

        og brobygning til erhvervslivet

"Jeg har med glæde brugt 4players rådgivere, at oprette mit CV i Job4players CV database. Jeg brugte en formiddag hos 4player, hvor vi havde en god samtale om mine fremtidsplaner og muligheder. Processen med at udfylde mit CV gav mig et overblik og en klarhed over hvad jeg kan og ikke kan. Gennem vores samtale fik jeg mod på, at starte på en masteruddannelse hos Copenhagen Coaching Center i foråret 2016." - Christian Poulsen, tidligere professionel fodboldspiller

"Jeg synes MinKarriereplan er et godt redskab til at skabe refleksion over den karriere, der venter, når fodbolden engang slutter. Jeg har selv gjort mig tanker om at dygtiggøre mig uden for banen og ser derfor stor værdi i at kunne blive yderligere afklaret ved at bruge den nye online karriereplatform." - Thomas Delaney, fodboldspiller i Werder Bremen

14 sep 2011

Ordførere: Fleksible uddannelser til elitesportsudøvere

Blandt de adspurgte partier er det bred enighed omkring, at elitesportsudøvere skal have fleksible uddannelsestilbud ved siden af sporten.

Flemming Møller Mortensen lover et mere detaljeret udspil fra Socialdemokraterne: "Uddannelsesinstutioner skal udvise en høj grad af fleksibilitet, men frivillighedsprincippet er stadig vigtigt. Derfor vil vi gå i dialog med landets uddannelsesinstitutioner, som selv skal tage ansvar og være med til at finde ud af, hvad der fungerer bedst. Herefter vil S udarbejde en mere detaljeret politik. Men flere steder har man allerede forstået behovet og ageret derefter," siger han og henviser bl.a. til ordningerne Nordjysk Elitesport og Syddansk Elite.
 
Både Johannes Poulsen og Per Clausen mener desuden, at der bør lægges særlige forløb for den enkelte elitesportsudøver. Venstres Troels Christensen er enig: "Der skal være fleksibilitet og plads til individuelle forløb med friheden til selv at vælge. Det er svært at lægge en skabelon, når alle er individuelle, men Team Danmark laver i dag allerede aftaler med de enkelte uddannelsesinstitutioner."
 
Pernille Frahm vil desuden trække på erfaringer fra andre brancher: "Uddannelsesinstitutioner bør vise fleksibilitet ved at samle nogle klasser under uddannelsesforløb, som man kender det fra musikernes MGK-uddannelsesforløb. Den primære opgave er at sikre, at talenter har noget uddannelse at falde tilbage på samt at forberede dem både fagligt og mentalt på en karriere. Ved denne udformning opnår de også en formel uddannelse, såfremt de ikke bryder igennem som professionelle atleter."
 
 
Hjælp til den næste karriere
Mange elitesportsudøvere kan have svært ved overgangen til en ny karriere. Uddannelse og at få erhvervslivets øjne op for elitesportsudøvernes specielle kompetencer ses langt hen ad vejen som løsningen på den problematik.
 
Flemming Møller Mortensen mener desuden, at samfundet har et ansvar: "Det nytter ikke noget, at man jubler over en sportspræstation den ene dag for at glemme sportsudøverne dagen efter. For elitesportsudøvere, som med alle andre, er det vigtigt med harmoni i livet - det gode liv - uddannelsen og karrieren skal være på plads. S vil kigge på konkrete muligheder for at give hjælp til dette evt. ved at oprette en jobkvote med et vist antal stillinger, som skal være fleksible for udøveren."
 
Pernille Frahm går med lignende tanker og mener desuden af uddannelse rummer en stor del af løsningen: "Først og fremmest bør elitesportsudøverne løbende modtage uddannelse før, under og efter deres karriere, som kan medvirke til at kvalificere dem til det normale arbejdsmarked. Dertil kan virksomheder mere konkret inddrages i ansættelsesprojekter, der søger at samle tidligere eliteudøvere op - og mere fokus på dette område kunne være oplagt."
 
Enhedslistens Per Clausen er enig: "Der bør tilbydes specielle uddannelsesforløb, der kan kombineres med en karriere som eliteidrætsudøver. Fleksible ansættelsesformer under karrieren kan være med til at give elitesportsudøvere kontakter til erhvervslivet, som gør det nemmere af få arbejde efter karrieren."
 
Venstres Troels Christensen peger samtidig på virksomhedernes ansvar: "Det er vigtigt at have hele mennesket med, og det inkluderer også at komme i job efter sportskarrieren. Men det er op til virksomhederne i sidste ende, og hvordan de brander sig og gør tingene."
 
Johannes Poulsen fra Radikale Venstre tilføjer, at erhvervslivet også bør få øjnene op for elitesportsudøvernes specielle kompetencer: "Ved at øge kendskabet til fordelene ved at have med dedikerede personer at gøre kan man fremme, at virksomheder ansætter elitesportsudøverne."
 
 
Det har ikke været muligt at få svar fra kulturminister Per Stig Møller, Dansk Folkepartis idrætsordfører, Karin Nødgaard, Konservatives kulturordfører, Carina Christensen, eller Liberal Alliances kulturordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Sidste nyt

27-05-2019

Vil du bruge dine kompetencer fra sporten i investeringsbranchen? proVeo søger kundechefer fra elitesportens verden!

Læs mereSe flere nyheder