[PAGE FIELD RECURSIVE]

Second career rådgivning til elitesportsudøvere

        og brobygning til erhvervslivet

"Jeg har med glæde brugt 4players rådgivere, at oprette mit CV i Job4players CV database. Jeg brugte en formiddag hos 4player, hvor vi havde en god samtale om mine fremtidsplaner og muligheder. Processen med at udfylde mit CV gav mig et overblik og en klarhed over hvad jeg kan og ikke kan. Gennem vores samtale fik jeg mod på, at starte på en masteruddannelse hos Copenhagen Coaching Center i foråret 2016." - Christian Poulsen, tidligere professionel fodboldspiller

"Jeg synes MinKarriereplan er et godt redskab til at skabe refleksion over den karriere, der venter, når fodbolden engang slutter. Jeg har selv gjort mig tanker om at dygtiggøre mig uden for banen og ser derfor stor værdi i at kunne blive yderligere afklaret ved at bruge den nye online karriereplatform." - Thomas Delaney, fodboldspiller i Werder Bremen

18 feb 2010

Det kræver mere end en bold

Laudrup, Fetai eller Kildentoft. Efternavnet betyder intet, når vejlederen serverer sandheden for FC Nordsjælland-profilerne. Study4player viderebringer her en artikel fra Sporten.dk.

Af Mads Korsager Nielsen, Sporten.dk

Spillernes opholdsrum under Farum Park er lige dele ungdomsklub og drømmeværksted.

Slidte, blå sofaer dominerer gulvarealet og stofbeklædningen på poolbordet fra Søgaard vidner om, at spillet er et flittigt brugt tidsfordriv. På endevæggen hænger en fladskærm ved siden af en hvid magnettavle, hvor fodboldbanens klassiske streger er tegnet op i sort.

Indrammede spilletrøjer fra landskampe, som klubbens profiler har deltaget i, hænger på væggen som milepæle over, hvad man kan opnå via flid på en fodboldbane.

Cheftræner Morten Wieghorsts plads foran magnettavlen er i dag overtaget af uddannelsesrådgiver Jens Franck fra Study4player, der er på klubbesøg i FC Nordsjælland.

Kender dem ikke
"Det her handler om, at vi gerne vil undgå, at I en dag står uden kontrakt, med en kone, der har et for højt forbrug og tre skrigende unger og tænker, hvad pokker gør jeg nu," tordner den over to meter høje rådgiver ud over truppen.

I midten på forreste række sidder Andreas Laudrup, søn af fodboldikonet Michael Laudrup. Henrik Kildentoft, tidligere Brøndby-profil, og Bajram Fetai, klubbens for tiden største angribernavn, sidder bag sofaen.

Men Jens Franck sætter en ære i ikke at kende nogle af dem.

"Jeg er ikke bange for at sige sandheden til dem. Det er jo ikke atomfysik - det her handler om, at hvis de ikke har en ordentlig uddannelse, så kan de heller ikke regne med at få et ordentligt arbejde, når sportskarrieren slutter," forklarer han før dagens foredrag.

En gammel idiot
Jens Franck fortæller, at hans tilhørere ofte er vant til at blive strøget med hårene. Der bliver kigget efter dem, når de går på café, og deres omgivelser kan være fyldt med rygklappere.

Det er rart, mens det står på. Men hvis ledbåndet, knæet eller ryggen svigter, bliver de kasseret og er ude i kulden hurtigere, end de kan nå at stave til DBU.

"Så er det ikke sjovt at stå som 25-årig uden anden uddannelse end 10. klasse, hvis alle pengene er brugt på pjank," siger han.

Samtidig prøver han at klæde spillerne på til livet efter fodbold.

"Der er ingen, der kan bruge en mand 30erne, der ikke har nogen uddannelse, til noget i dag. Vi lever i et uddannelsessamfund, og sådan er det bare."

Derfor er det ofte en blanding af stand up-comedy og løftede pegefingre, når Jens Franck stiller sig op foran en fodboldtrup for at tale om uddannelse.

"Det er en del af mit image. Spillerne ved godt, at jeg er en gammel idiot, der siger sin mening. Men vi har nogle hellige køer, der skal bankes. Mange spillere har en selvforståelse af, at de ikke har tid til at åbne en bog til daglig. Men det passer ikke."

Tæt på
Tilbage i opholdsrummet under Farum Park spiller Jens Franck sit trumfkort.

"I har nok registreret finanskrisen. Det er ikke let at få et job derude, der er virkelig kamp om det. Det kræver lidt mere end at kunne sparke til en fodbold. Der skal lidt mere suppe på end at være tidligere fodboldspiller," formaner han.

Jens Franck fortæller senere, at finanskrisen for alvor har været med til at åbne spillernes øjne for problematikken.

Pengene flyder ikke længere ubegrænset i den danske fodboldverden.

"Fik i overhovedet fat i en skid af det, jeg lige sagde," siger vejlederen, mens hans finger peger ud i rummet.

Flokken af SAS Liga-spillere griner og nikker som en flok skoledrenge, der lige er blevet spurgt, om de husker at passe sengetiderne.

Den pegende finger lander på Bajram Fetai, der spiller i angrebet og sidste vinter var med Morten Olsens Ligalandshold i Thailand.

Angriberen fortæller, at han drømmer om at blive kontaktperson for de rodløse unge med anden etnisk baggrund, som han ofte møder på gaden i sit kvarter.

"Har du tyrkisk baggrund?" spørger Jens Franck kontant.

Albansk, forklarer Bajram Fetai. Til resten af flokkens store fornøjelse udløser det endnu en vittighed fra den bramfrie rådgiver.

"Ja ja, det var tæt på. Det er jo næsten det samme. Undskyld mig, men sådan er det," lyder det hurtigt, inden vittigheden bliver afløst af alvor.

"Hvis du gerne vil arbejde med de unge, så skal du tage en uddannelse som pædagog. Indenfor det fag er de helt vilde med, om man har en uddannelse. Det er de uddannede, der render med guldet, og sådan er det bare."

Murbrækkeren Randrup
Jens Franck pirker til yderligere et par spillere, inden han henkastet nævner, at der render en rundt ovre i Brøndby, der også er begyndt at læse.

"Randrup, er der en, der hedder det i Brøndby?" spørger han ud i lokalet.

FCN-truppen griner igen bekræftende som et kobbel skoleknægte. De kender så udemærket Brøndbys højre back Anders Randrup.

"Han har læst HA på Copenhagen Business School i halvandet år nu," siger Jens Franck.

Han bruger gerne etablerede navne, der er begyndt på en uddannelse, som murbrækkere. Johan Absalonsen fra OB er også et yndet forbillede at hive frem. For tre år siden gik han i gang med HF, og er nu klar til jurastudiet.

"Det er et vigtigt argument. Når de hører, at en profil som Absalonsen kan få det til at hænge sammen, så går det nemmere," forklarer Jens Franck.

Vi er oppe imod en kultur, hvor mange spillere tror, at de skal koncentrere sig 120 procent om fodbold alene, hvis de skal blive til noget."

Upassende spørgsmål
Inden Jens Franck slår sig ned ved et bord bagerst i lokalet, hvor han rådgiver spillerne individuelt, spørger han til, hvordan det går med det primære fag, fodbolden, for tiden.

"Vi ligger i midten," lyder det mut fra flokken.

"Nå, det er måske upassende at spørge om? Sidst jeg var her, der var I sgu' så glade. Der havde I lige vundet tre kampe i træk," spøger Jens Franck.

Klubbens anfører, veteranen Nicolai Stokholm, har indtil videre forholdt sig stille fra sin plads ved siden af kaffemaskinen, men har nu et kvikt svar parat.

"Det er vist aldrig sket."

Sidste nyt

27-05-2019

Vil du bruge dine kompetencer fra sporten i investeringsbranchen? proVeo søger kundechefer fra elitesportens verden!

Læs mereSe flere nyheder