[PAGE FIELD RECURSIVE]

Second career rådgivning til elitesportsudøvere

        og brobygning til erhvervslivet

"Jeg har med glæde brugt 4players rådgivere, at oprette mit CV i Job4players CV database. Jeg brugte en formiddag hos 4player, hvor vi havde en god samtale om mine fremtidsplaner og muligheder. Processen med at udfylde mit CV gav mig et overblik og en klarhed over hvad jeg kan og ikke kan. Gennem vores samtale fik jeg mod på, at starte på en masteruddannelse hos Copenhagen Coaching Center i foråret 2016." - Christian Poulsen, tidligere professionel fodboldspiller

"Jeg synes MinKarriereplan er et godt redskab til at skabe refleksion over den karriere, der venter, når fodbolden engang slutter. Jeg har selv gjort mig tanker om at dygtiggøre mig uden for banen og ser derfor stor værdi i at kunne blive yderligere afklaret ved at bruge den nye online karriereplatform." - Thomas Delaney, fodboldspiller i Werder Bremen

21 nov 2017

Nicolaj Køhlert: Ikke en helt almindelig skolebænk

Hos Nicolaj Køhlert er skolebænken ikke placeret foran en tavle – han har heller ingen sidemakker i hverken dansk, matematik eller engelsk, og heller ingen skoleklokke, der dikterer både start- og sluttidspunkt for undervisningen. Køhlert har nemlig, ved siden af livet som fodboldspiller, benyttet sig af muligheden for at tage den ungdomsuddannelse, han ikke fik skaffet sig da han var helt ung, online.

Trods sine snart 25 somre har danske Nicolaj Køhlert set en del af fodboldverdenen allerede. Da han som 19-årig havde været forbi klubber som Liverpool FC og Glasgow Rangers, vendte han hjem for at betræde græsset i Silkeborg IF - og senere også islandske Valur, hvorfra han også fik prøvet kræfter med livet som lejesvend i færøske NSI Runavik. Men selvom Nicolaj Køhlert i en årrække har haft adresse i udlandet af flere omgange, har han også, siden han kom hjem fra England og besluttede, at han skulle i gang med en studentereksamen, været i gang med sin HF, som han afslutter denne vinter. Ved siden af titlen som fodboldspiller, har Køhlert altså gennem de sidste år også været online-studerende. En kombination, der for mange kan virke uoverskuelig, men som Nicolaj Køhlert har kunne strukturere fuldstændig som han ville.

- Da jeg kom hjem fra England, skulle jeg bare i gang med en studentereksamen med det samme, og så passer det mig vildt godt, at jeg kan bygge min uddannelse op omkring, hvor travlt jeg gerne vil have det. Jeg kan selv styre tempoet og hvor mange fag jeg vil tage af gangen. På denne måde kan jeg kombinere min uddannelse med fodbolden, uden at mængden af skolearbejde bliver for overvældende og tager fokus fra fodbolden, fortæller Nicolaj Køhlert.

Fleksibilitet i højsædet
Og netop det fleksible aspekt ved uddannelsen, har gjort dét at studere til noget naturligt i Nicolaj Køhlers hverdag, hvor fodbolden har førsteprioritet - men hvor bøger og lektier let kan passes ind. Køhler har nemlig ikke taget sin HF-uddannelse over to år, som mange unge gør i Danmark, men har valgt at tage sin uddannelse over knap fem år.

- Jeg har bare taget det stille og roligt. Det har passet mig fint, at jeg gik i skole, når jeg kom hjem fra træning og på den måde kunne stresse lidt af efter fodbolden. Der er jo ret meget fritid som fodboldspiller, som man skal have til at gå, som jeg kunne bruge på at læse. Så det er bestemt ikke sådan, at studiet har gjort mig mere stresset ved siden af fodbolden. Det har faktisk bare fungeret rigtig godt, lyder det fra en tydeligt tilfreds Nicolaj Køhlert.

Men når den klassiske skolebænk nu er udskiftet med spisebordet eller sofaen derhjemme, gælder det ifølge Køhlert om at hanke op i sig selv engang imellem. For selvom studiet er tilpasset livet som fodboldspiller, skal man selv sørge for at komme i mål.

- Det kræver selvfølgelig en del selvdisciplin, for her er der jo ingen lærer, der siger at man skal få tingene gjort til en bestemt dato. Men jeg synes, at når man har fundet en god rytme, så kører det faktisk. Selvfølgelig har man stadig deadlines man skal overholde, men skolen er også meget fleksibel, i forhold til hvis man er presset i en periode - så kan man få flyttet nogle afleveringer lidt, så det letter på byrden, fortæller Køhlert og fortsætter:

- Det er en meget selvstændig måde at studere på. Jeg vælger jo selv, hvornår jeg vil læse. Alt materiale fra skolen ligger tilgængeligt på nettet, med en oversigt over hvornår man skal aflevere opgaverne. Så går man bare ind og læser om den pågældende opgave, og hvad man skal gøre - og så afleverer man elektronisk. Det hele foregår på nettet, men man har selvfølgelig en lærer tilknyttet, som man kan ringe til, hvis man har spørgsmål, eller har brug for hjælp. Det er egentlig ret ligetil. Man skal selv læse en del, og så skal man enten lave skriftlige opgaver, hvor man indsender dem; eller mundtlige opgaver, som man klarer via et telefon- eller skypeopkald til læreren.

Vil ikke starte fra nul, når fodboldkarrieren er ovre
For Nicolaj Køhlert betyder det meget, at han selv kan være medbestemmende i forhold til studiestrukturen på sin uddannelse - han har eksempelvis valgt at tage sine eksaminer om vinteren - i december og januar - da den længere fodboldpause gør det muligt for ham at koordinere eksamensdatoerne problemfrit.
Netop fleksibiliteten peger Køhlert også på, som værende den altafgørende faktor for, at han som spiller har kunne gennemføre en uddannelse sideløbende med fodbolden - og også en faktor, han mener tiltrækker andre spillere.

- I de forskellige klubber jeg har været i, har der næsten altid været et par stykker, der har været i gang med en uddannelse af lignende format. Jeg har indtrykket af, at mange har læst noget erhvervsøkonomi - og jeg ved at mange har gjort brug af tilbuddet om at tage en uddannelse online ved siden af fodbolden. For det egentlige problem med en uddannelse for os spillere er jo blot, at vi ikke kan møde op i klasselokalet til timerne, forklarer Køhlert.

Til spørgsmålet om, hvad fremtiden skal bringe, når Nicolaj Køhlert afslutter sin HF denne vinter, er der endnu ikke fuldstændig klarhed - men han glæder sig til at kaste sig over noget nyt - formegentlig endnu en online-uddannelse, der kan tilpasses hverdagen og fodboldlivet.

- Jeg har været så glad for denne måde at tage min uddannelse på, men jeg glæder mig også til at være færdig her til vinter. Jeg er endnu ikke sikker på hvad jeg skal efterfølgende - andet end at læse videre. Det bliver dejligt at skulle tænke fremad mod noget nyt. Nu har jeg jo efterhånden været i gang i en del år og taget det stille og roligt. Jeg tror måske at sådan noget som jurastudiet kunne være en fin mulighed, men så skal jeg også lige hive de sidste gode karakterer hjem - for der skal et godt gennemsnit til. Men jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu, fortæller Nicolaj Køhlert med et grin.

Det vigtigste ved at tage en uddannelse ved siden af fodbolden er for Nicolaj Køhlert tanken om, hvad livet efter fodbolden skal bringe. På trods af sine blot 24 år, fastslår han, at fremtiden er mindst lige så vigtig for ham, som fodbolden er nu.

- Først og fremmest har det været rart at have noget at lave ved siden af fodbolden, men det er også bare så vigtigt at tænke på fremtiden. Man kan ikke altid spille fodbold - og så er det altså rart at stå med noget efterfølgende. Det betyder for mig, at jeg ikke skal starte fra nul, når jeg er færdig med fodbolden. Det er vigtigt for mig, at jeg har taget hul på noget af det jeg gerne ville, så jeg ikke skal starte helt fra bunden, og derfor bruge en masse år på først at læse, når fodboldkarrieren er ovre.

 

For info omkring HF-enkeltfag online kontakt: VUC Syd, Hans Ludvigsen Tlf.: +45 73 61 33 55 / E-mail: hl@vucsyd.dk

Har du generelle spørgsmål omkring dine online uddannelsesmuligheder, kontakt da koordinator i Study4player Online Academy, Jesper Mølgaard Kristensen, på mail jesper.kristensen@spillerforeningen.dk eller tlf. 27 14 49 22.

Sidste nyt

27-05-2019

Vil du bruge dine kompetencer fra sporten i investeringsbranchen? proVeo søger kundechefer fra elitesportens verden!

Læs mereSe flere nyheder