[PAGE FIELD RECURSIVE]

Second career rådgivning til elitesportsudøvere

        og brobygning til erhvervslivet

"Jeg har med glæde brugt 4players rådgivere, at oprette mit CV i Job4players CV database. Jeg brugte en formiddag hos 4player, hvor vi havde en god samtale om mine fremtidsplaner og muligheder. Processen med at udfylde mit CV gav mig et overblik og en klarhed over hvad jeg kan og ikke kan. Gennem vores samtale fik jeg mod på, at starte på en masteruddannelse hos Copenhagen Coaching Center i foråret 2016." - Christian Poulsen, tidligere professionel fodboldspiller

"Jeg synes MinKarriereplan er et godt redskab til at skabe refleksion over den karriere, der venter, når fodbolden engang slutter. Jeg har selv gjort mig tanker om at dygtiggøre mig uden for banen og ser derfor stor værdi i at kunne blive yderligere afklaret ved at bruge den nye online karriereplatform." - Thomas Delaney, fodboldspiller i Werder Bremen

30 sep 2009

Rådgivning er en mangelvare

Morten Bisgaard skifter bænkepladsen hos OB ud med en hverdag som journalist på Kanal 9 og målrettet studerende på Syddansk Universitet.

AF ELISE FRANCK

Da jeg skal fotografere Morten Bisgaard, fortæller han mig, at han ikke kan smile på kommando. Men da han begynder at tale om det, han glæder sig til ved at skulle være studerende, lyser hans øjne op helt automatisk. Fordybelse. Fodboldtilværelsen og smalltalken i omklædningsrummet erstattes nu af avislæsning og journaliststudiet på Syddansk Universitet. For Morten har miljøet i omklædningsrummet aldrig været nok. Han har altid forsøgt at holde sig opdateret, så han kunne tale med om andre ting, blandt andet med sine søstre, der arbejder henholdsvis i IT- og finanssektoren.

"Desuden har jeg altid anmeldt musik og lavede min første hjemmeside tilbage i 1995. Jeg tror faktisk, jeg var den første fodboldspiller, der gjorde det. Så lidt pioner er der i mig," fortæller Morten stolt.

Frustrationen

Den seneste sæson, der viste sig at blive den sidste, har ikke været, som Morten Bisgaard selv håbede på.

"Det er lidt et nederlag for mig at slutte min karriere med et år på bænken. Det har været et fantastisk år for OB, men ikke så godt personligt for mig. Jeg har spillet en meget marginal rolle," fortæller han skuffet.

"Gennem hele min karriere har jeg lidt under, at jeg konstant har prøvet at optimere min træning ved at spise rigtigt, drikke rigtigt, sove rigtigt, hvor jeg faktisk gik lidt galt i byen." Morten fortæller, at det først er i hans 30'ere, at han har fundet træningsbalancen. Da han vendte hjem til OB som 33-årig følte han sig derfor utroligt frisk, men så skete det uventede.

"Jeg blev indlagt med hjerneblødning, hvilket gav mig en meget uheldig opstart i OB. Alt i alt var det ikke den tilbagevending til dansk fodbold, som jeg håbede. Nu slutter det efter to år, hvor det sidste år har været på bænken, hvilket selvfølgelig er med til at opbygge frustration," fortæller han og fortsætter: "Men den frustration må jeg bide i mig og bruge den vredesenergi til studiet og mit job på tv."

Nye kompetencer

Den nye Kanal 9 har ansat Morten Bisgaard som freelancer, inden han overhovedet har fået undervisning i journalistfaget, og han er klar over, hvorfor han har fået det arbejde. "Jobbet har jeg selvfølgelig først og fremmest fået på grund af mit navn. Så er det op til mig at levere varen og komme med det, de forventer," siger han.

Selvom Morten nok godt kunne nøjes med at figurere som ekspert eller kommentator på Kanal 9, har han alligevel valgt at starte på journalistuddannelsen på Syddansk Universitet i Odense, som han blev optaget på, før jobtilbuddet kom.

"Det er vigtigt for mig også at få flere kompetencer, og det har det altid været. Udfordringen for mig nu er at komme fra et miljø, hvor man kun læser sportssektionen, til at jeg skal læse avisen fra forsiden og begynde at deltage mere i den almene debat," siger han målrettet.

Skælver over rusturen

Udsigten til overgangen fra fodboldløn til SU kunne godt virke afskrækkende på nogen, men dette problem har Morten Bisgaard forudset:

"Jeg har været fornuftig og sparet penge op, så jeg kan tage en uddannelse uden at frygte for min økonomi. Det har været en del af planen. Så langsigtet har jeg da alligevel været" siger han smilende. Dog er der et andet aspekt af studiestarten han er mere nervøs for end udsigten til mere havregryn og mindre oksefilet på middagsbordet.

"Jeg sidder og skælver lidt over den rustur. Jeg bliver far for tredje gang sidst i juli, to uger senere skal jeg på rustur med en flok studenter," fortæller han.

Gennemsnitsalderen på journalistuddannelsen ligger i starten af 20'erne. Morten fyldte 35 i juni. Aldersforskellen bekymrer Morten en smule, men samtidig påpeger han også, at det nok er en af de uddannelser, hvor en høj alder ikke er en hæmsko, da alder som oftest også betyder livserfaring.

"Jeg skal nok finde min rolle, også i det miljø. Det er unge, der ved, hvad de vil, og jeg kan lære en masse af dem, og de kan nok også lære noget af mig. Jeg er vant til at være under pres og at skulle præstere hele tiden. Jeg har været til eksamen hver uge i 15 år," siger Morten Bisgaard.

En verden udenfor

Når fodboldkarrieren begynder at udspille sig mere på bænken end banen, sætter det oftest tankerne i gang om, hvad man skal bruge resten af livet på. Sådan var det i hvert fald for Morten Bisgaard.

"Der kom flere og flere træninger, hvor man følte sig lidt tom indeni. Enkelte gange har man skulle grave virkelig dybt efter motivationen, når man spillede på et hold, hvor der ikke blev skiftet ud, og det derfor var ligegyldigt," siger han åbent.

For Morten har det været en del af planen, at han en dag skulle finde sig noget at lave efter fodbolden, men de kurser og enkeltfag, han har taget i løbet af de sidste mange år, har ikke fulgt en langsigtet plan.

"Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kom i kontakt med Study4player noget tidligere. Som fodboldspiller har man utroligt meget fritid. Mentalt er det trættende at spille fodbold, da der er et pres hver dag. Det kræver selvfølgelig mental energi at finde en bog frem, men det kan lade sig gøre," siger Morten Bisgaard. Han ville ønske, at han tidligere havde haft kontakt med en rådgiver, der kunne hjælpe ham med en mere langsigtet planlægning i forhold til uddannelse.

"Der er sikkert mange unge spillere, der ikke reagerer på det og ikke tænker langsigtet. Dér kunne man gøre det meget bedre, både som klub, men også Spillerforeningen kunne rådgive mere aggressivt for at undgå, at nogen bliver tabt," mener Morten.

Hvor ansvaret ligger kan Morten Bisgaard ikke helt specificere: "Du kan ikke få klubberne til at indrømme, at de har et ansvar. De kigger på resultaterne, men der vil jeg så påstå, at det kunne give bedre resultater, hvis spillerne havde noget uden for banen at koble af med. Det er selvfølgelig bare en påstand, der er nem at postulere, men svær at bevise."

Begynd at tænke

Det er tydeligt, at Morten Bisgaard er et tænksomt menneske, der ikke går ind for at slå for store brød op. Det kommer også til udtryk i hans vigtigste råd til andre fodboldspillere: "Start ligeså stille, tag et enkelt fag eller begynd at skrive tanker ned om, hvad der interesserer dig. Byg et godt netværk op og vær åben. Som fodboldspiller lever man lidt i en trummerum, hvor man måske ikke kan lide at hoppe ud af osteklokken." Han mener, at det er sundt at komme ud i miljøer, hvor ens præstation på fodboldbanen ikke er øverst på skemaet hver dag.

"Man kan blive fravalgt, man kan blive skadet, så er det dumt at satse alt på plan A. Hvis du vil noget med din fodbold skal du selvfølgelig satse på sporten, men det forhindrer sig ikke i at begynde langsomt med ting uden for banen også," siger Morten Bisgaard og fortsætter: "Men rådgivning i fodbold er en mangelvare. Klubberne fortæller jo ikke spillere, at de nok ikke kommer på holdet, for alle spillerne skal have illusionen om, at de er tæt på startopstillingen, selvom de måske ikke er det. Men derfor synes jeg nu godt, at trænerne kunne sige til den pågældende spiller, at han nok ikke bliver den nye Messi, og at han måske skulle prøve at starte på noget andet også," understreger Morten Bisgaard afslutningsvis.

Sidste nyt

27-05-2019

Vil du bruge dine kompetencer fra sporten i investeringsbranchen? proVeo søger kundechefer fra elitesportens verden!

Læs mereSe flere nyheder