[PAGE FIELD RECURSIVE]

Second career rådgivning til elitesportsudøvere

        og brobygning til erhvervslivet

"Jeg har med glæde brugt 4players rådgivere, at oprette mit CV i Job4players CV database. Jeg brugte en formiddag hos 4player, hvor vi havde en god samtale om mine fremtidsplaner og muligheder. Processen med at udfylde mit CV gav mig et overblik og en klarhed over hvad jeg kan og ikke kan. Gennem vores samtale fik jeg mod på, at starte på en masteruddannelse hos Copenhagen Coaching Center i foråret 2016." - Christian Poulsen, tidligere professionel fodboldspiller

"Jeg synes MinKarriereplan er et godt redskab til at skabe refleksion over den karriere, der venter, når fodbolden engang slutter. Jeg har selv gjort mig tanker om at dygtiggøre mig uden for banen og ser derfor stor værdi i at kunne blive yderligere afklaret ved at bruge den nye online karriereplatform." - Thomas Delaney, fodboldspiller i Werder Bremen

31 okt 2011

Noget for noget - og noget for Nykredit

Da Mikael Fruelund startede hos Nykredit Kundeservice i 2007, var det med ønsket om at spille håndbold parallelt med at sætte en erhvervskarriere i gang. På fire år er han gået fra at være kundekonsulent til nu at fungere som teamchef i virksomheden, men mulighed for frihed og fleksibilitet betyder hårdt arbejde og engagement på jobbet. Fra magasinet Spillernyt, Oktober 2011.

Af Elise Franck

"Jeg er på ingen måde tilfreds," siger Mikael Fruelund og griner, da han bliver spurgt, om han stiller sig tilfreds med det jobmæssige mål, han har nået indtil nu. Det er tydeligt, at vi har med en ambitiøs og målrettet mand at gøre, og disse egenskaber har Nykredit valgt at udnytte.

For fire år siden blev Mikael Fruelund ansat i Nykredit Kundeservice, mens han stadig spillede håndbold på professionelt plan. Hjemvendt efter et år i Spanien i håndboldens navn ledte han efter en mulighed for at kombinere et meningsfuldt og fremtidsorienteret job med sport. Og med hensyn til fremtiden ramte han plet.

"Siden ansættelsen er det egentlig bare gået sådan hak for hak. Jeg startede som kundekonsulent, herefter blev jeg kunderådgiver, og nu er jeg blevet teamchef for 19 rådgivere."

 

Prioritering

Nykredit gav Mikael Fruelund et jobtilbud, der gjorde, at han kunne få tid til at spille håndbold, mens han arbejdede i en stilling med udsigt til fremtiden.

"Indtil den seneste tid har det altid været håndbold nummer et og arbejde nummer to. Det har dog hele tiden ligget i kortene, at jeg ville noget med min erhvervskarriere ved siden af. Incitamentet for at arbejde hos Nykredit var at få åbnet en dør til et sted, hvor jeg kunne se mig selv i fremtiden," fortæller Fruelund. Prioriteringen af håndbold over job holdt i et par år, men så begyndte tingene at vende.

"Et år i FIF på godt og ondt, men selvfølgelig meget ondt med en klubkonkurs, gjorde, at jeg speedede lidt ekstra op på karrierefronten, fordi man jo finder et sted, hvor man kan brænde igennem, hvis man ikke kan det i det sportslige," forklarer Mikael Fruelund om sine overvejelser.

 

Vægtskålen vippede

Nykredit har i mange år indgået ansættelsesaftaler med eliteidrætsudøvere, og ordningen, hvor elitesportsfolk får den fornødne fleksibilitet og tid til at dyrke idræt ved siden af jobbet, gør ifølge Mikael Fruelund, at man udvikler en særlig loyalitet over for virksomheden.

"Det er et bytteforhold. Før var håndbold det tungtvejende lod på vægtskålen, men nu bytter vi, ved at jeg nu fokuserer på min erhvervskarriere. Nu tipper vægtskålen. Jeg føler en stor loyalitet over for Nykredit, fordi de har givet mig mulighed for at starte min erhvervskarriere lige så stille op ved siden af håndbolden. Det betyder, at nu hvor jeg 100 procent går efter min civile karriere, så har jeg følt, at det selvfølgelig skal ske i dette firma," fortæller han stålsat og forklarer om det særlige ved ansættelsesforholdet i Nykredit.

"Nykredits profil er, at man ser muligheder i elitesportsfolk, så de udviser forståelse for idrætten og giver en fleksibilitet i jobbet. Det var to vigtige parametre for mig. At der er forståelse for håndbold og fleksibilitet i ansættelsesrammen."

Dette betyder dog ikke, at elitesportsfolk har carte blanche til at få job i Nykredit, eller at kravene er mindre end til de andre ansatte. Nærmere tværtimod. Annette Frost, der er funktionschef i Nykredits Kundeservice, forklarer om rekrutteringen:

"De (sportsfolkene, red.) skal gennem det samme nåleøje som alle andre, før de bliver ansat. Fleksibiliteten opstår først, når de er kommet inden for dørene i form af færre timer og muligheden for at få fri til træning, kampe og stævner af forskellig art," siger hun.

Det har Mikael Fruelund også mærket som ansat i firmaet de seneste fire år. "Der er ingen særvilkår. Vi har en profil som sportsmennesker, at man er ambitiøs og målrettet, så der er store krav til, at man så yder, når man er på arbejde. Færre arbejdstimer betyder, at når man så er til stede på jobbet, skal der præsteres," fortæller Mikael Fruelund, der netop har sluttet karrieren i FIF efter denne sæson.

 

Sportsfolkenes DNA

Annette Frost påpeger flere gange gennem samtalen, at Nykredit ikke har startet samarbejdet med forskellige elitesportsfolk for at være den barmhjertige samaritaner. Det er også til egen vinding.

"Vi forventer noget. Det er ikke det rene filantropi. Der er jo en gevinst i det for os. Vi giver mulighed for at kombinere sport og starten på en erhvervskarriere, men så forventer vi samtidig, at der bliver lagt en indsats for virksomheden. De skal ikke komme her bare for at tjene penge. De skal komme for at starte deres karriere, og sådan er det også for de flestes tilfælde," siger Annette Frost. Ligeledes mener Mikael Fruelund, at elitesport giver nogle særlige kendetegn, der er attraktive for erhvervssektoren. Blandt andet et veludviklet konkurrence-gen har været vigtigt for Fruelund.

"Folk er målrettede og vil noget med deres karriere. Sportsfolk kommer fra et karrieremiljø. Det er de færreste tidligere aktive sportsudøvere, der har braget frem og vundet OL-medaljer, som stiller sig til tåls med at leve en mere anonym, stille tilværelse efter sporten. Nykredit laver rammerne, men herinde er jeg i kamp med 300 andre mennesker om at blive nummer et," siger han.

"Nykredit ser nogle gode profiler og menneskelige egenskaber, som de ønsker at dyrke, men hvis man tror, at det hele bliver serveret, så tror man forkert. Det er dig selv, der afgør, hvad det skal blive til."

 

Job4player som mellemled

Nykredit har gennem tiden haft omkring 20 aktive eller tidligere elitesportsudøvere ansat, og det har været en stor succes for dem. Men Annette Frost understreger, at der ikke er garanti for et job hos Nykredit, bare fordi man er eliteidrætsudøver.

"Hvis man ønsker et job, kan man henvende sig til Job4Player, der henviser til os. Det eneste vi kan garantere er, at jeg tager en afklarende samtale med den pågældende spiller, men vi tilbyder ikke et nemt arbejde, der kan fungere som tidsfordriv. De kan forvente et job, hvor det primære bytteforhold er, at de arbejder målrettet. Nykredit yder fleksibilitet til træningslejre, kampe med videre, og senere fortsætter de karriereudviklingen i Nykredit," siger Annette Frost. Hun understreger vigtigheden af, at man går i gang med enten uddannelse eller nogle erhvervsorienterede aktiviteter, mens man stadig er højaktiv i sportsverdenen. Det giver nemlig et bedre indtryk, end hvis man kun har sport, sport, sport på CV'et.

"Hvis jeg skulle ansætte en sportsmand, som var færdig med karrieren og måske ikke kunne tjene penge længere, som ikke har lavet noget andet end at spille fodbold eller håndbold de seneste 10 år, ville jeg sætte spørgsmålstegn ved personen som ansat," fortæller hun.

 

Nykredit er bare en af de virksomheder, som rekrutterer elitesportsudøvere og giver mulighed for at kombinere sportskarriere med erhvervskarriere. Du kan kontakte Håndbold Spiller Foreningen eller Job4Player, hvis du vil høre mere om mulighederne for et civilt job ved siden af sporten.

 

Artikel fra Spillernyt, Oktober 2011. Se artiklen i magasinet her

Sidste nyt

27-05-2019

Vil du bruge dine kompetencer fra sporten i investeringsbranchen? proVeo søger kundechefer fra elitesportens verden!

Læs mereSe flere nyheder