For Pallesen er uddannelse mental restitution

Han troede ikke, at fodbold skulle være en levevej. Derfor var det både nødvendigt og oplagt at læse. Men da fodbolden blev en fuldtidsbeskæftigelse, skabte studierne et rum for mental restitution for AaB-spilleren Kristoffer Pallesen.

AF MICHAEL HEHR

– Først og fremmest vil jeg ikke gøre mig til overdommer over, hvad folk skal gøre.

Kristoffer Pallesen tror ikke på, at alle professionelle fodboldspillere nødvendigvis skal uddanne sig, mens de spiller fodbold.

– Men jeg vil i hvert fald opfordre til, at man prøver det – det med at uddanne sig, siger AaB-spilleren.

Og det er der flere gode grunde til.

– Den oplagte del af det er jo selvfølgelig, at det er godt for livet efter fodbold. Men jeg tror, at rigtig mange vil opleve, at det vil have en gavnlig effekt på fodboldkarrieren, siger den 30-årige superligaspiller.

Man bliver nødt til at have respekt for sit arbejde. Så hvis man føler, at uddannelse ødelægger eller hæmmer din fodboldkarriere, så synes jeg oprigtigt ikke, at man skal gøre det

 

Regnede ikke med fuldtidsfodbold

For Kristoffer Pallesen har uddannelse altid være en naturlig del af hans fodboldkarriere. Nok er han nu at betragte som fast inventar i Superligaen, men det var ikke givet, hvis vi spoler tiden en nogle håndfulde år tilbage.

– Jeg har aldrig tænkt, at fodbold skulle være min levevej. Så det var helt oplagt, at jeg skulle have en civil karriere, lyder det fra Kristoffer Pallesen.

Den betragtning skal ses i lyset af, at fodbold først blev en fuldtidsbeskæftigelse for ham, da han skiftede til Viborg FF i sommeren 2013. En transfer, der ikke overraskende markerer en stor forandring i Kristoffer Pallesens tilværelse – både på og uden for banen.

– Der fik jeg virkelig øjnene op for, at der er det en anden måde at studere på, end når man træner om eftermiddagen. Så er du lige pludselig på egen hånd, fordi al undervisningen foregår, når du står ude på træningsbanen. Der bliver der stillet rigtig store krav til din struktur og din selvdisciplin.

– Det gjorde, at jeg i rigtig høj grad var nødt til at balancere mit liv på en helt anden måde. Jeg var nødt til at få struktur ind. Da jeg kunne gå til undervisning, fik jeg det hele serveret, men nu skulle jeg selv stå for serveringen – jeg skulle både læse stoffet, og jeg skulle også lære det selv. Det krævede en hel del.

– Det var dér, jeg sådan rigtig fik øjnene op for, hvad det vil sige at være en studerende fodboldspiller.

 

Gavner fodboldkarrieren

For Kristoffer Pallesen startede studierne som en nødvendighed. Men han har hverken droppet eller udskudt dem til efter karrieren, selvom det som fuldtidsprofessionel er blevet vanskeligere at få det til at gå op. Faktisk gavner studierne fodboldkarrieren, selvom det har krævet disciplin og struktur at få jurastudiet til at gå op med en fuldtidsprofessionel fodboldkarriere.

– Jeg tror, der er mange, der har den indstilling, at det hæmmer dig, og så kan du ikke fokusere på din fodbold, du kan ikke slappe af og alt det der. Men for det første er der ikke noget fysisk udmattende ved at læse. Og for det andet tror jeg også, der er mental restitution i at tænke på andet end fodbold, siger Kristoffer Pallesen, der dermed er på linje med et studie, der har påvist, at uddannelse har en positiv effekt på en professionel fodboldkarriere.

Jeg tror, der er rigtig mange, der vil opleve, at det kan have en gavnlig effekt i forhold til restituere mentalt. At læse er sgu meget lettilgængeligt på den måde, at hvis du sætter dig ned og virkelig koncentrerer dig om at læse, så tænker du ikke på fodbold

– Jeg har netop læst den undersøgelse, I har linket til, og det giver super god mening. Og jeg ville klart have været en af dem, der ville sige, at det havde haft en stor og gavnlig effekt på min fodboldkarriere. Men jeg vil ikke fremstå bedrevidende og sige, at alle bare skal læse, fordi det er pissegodt for dig, fordi vi er alle sammen vidt forskellige.

– Man bliver nødt til at have respekt for sit arbejde. Så hvis man føler, at uddannelse ødelægger eller hæmmer din fodboldkarriere, så synes jeg oprigtigt ikke, at man skal gøre det. Men min pointe er, at jeg tror, der er rigtig mange, der vil opleve, at det har en gavnlig effekt at have noget helt andet at tænke på end fodbold. Der kan man jo gøre en masse. Jeg kender nogle, der spiller golf. Jeg kender også nogle, der kigger på aktier og investeringer. Og der er også dem, der spiller PlayStation.

 

Modpol til topfodboldens pres

Og for Kristoffer Pallesen har det »andet« altså været uddannelse.

– Der er meget pres på i topfodbold. Det pres kan godt være svært at tøjle, hvis du ikke arbejder med det. Der kan læsning og studier være et godt indspark til at hjælpe med det.

– Jeg tror, der er rigtig mange, der vil opleve, at det kan have en gavnlig effekt i forhold til restituere mentalt. At læse er sgu meget lettilgængeligt på den måde, at hvis du sætter dig ned og virkelig koncentrerer dig om at læse, så tænker du ikke på fodbold. Og så tror jeg også på, at du mentalt restituerer. Sådan har jeg i hvert fald oplevet det.

– Lige så snart jeg satte mig, tænkte jeg ikke på, om jeg var på hold, eller hvordan det gik i weekenden. Så jeg kunne ligesom parkere det. Og når jeg så spillede fodbold, var jeg mere afbalanceret, mere til stede. Og jeg var ikke mentalt udkørt af at tænke på fodbold 24/syv.

 

Farmand underskrev kandidatbevis

Kristoffer Pallesen beskriver uddannelsen som organiseret rod. For de godt ni år, han har brugt på kandidatgraden i jura, er ikke just normeret tid.

– Det har været en rodebutik – men kontrolleret rod. Nogle fag krævede mere end andre, så nogle semestre kunne jeg overskue at køre på omgangshøjde med de almindelige fuldtidsstuderende, og andre semestre – med respekt for fodboldkarrieren – blev jeg nødt til at geare det lidt ned, forklarer han.

Han har altid planlagt sin studieplan sådan, at han kunne blive færdig med uddannelsen, inden den aktuelle kontrakt havde udløb, hvis det skulle blive nødvendigt. Med tanke på at han altså netop har afsluttet uddannelsen og fået sin kandidatgrad, kunne man fristes til at tro, at han er på vej ud af fodbold. Men det er han på ingen måde.

Jeg kommer helt sikkert til at lave en eller anden form for juridisk arbejde eller juridisk efteruddannelse i mellem nu og mit karrierestop

– Der var bare ikke flere fag at tage af, som han forklarer med et smil.

Dermed kan AaB-spilleren langt om længe kalde sig jurist. Og som en lille krølle på historien, var det ikke hvem som helst, der underskrev beviset.

– Det forholder sig sådan, at det er min far, der har underskrevet mit kandidatbevis. Og det ser meget mistænkeligt ud, når jeg kommer anstigende med et bevis, som farmand har skrevet under, fordi han er dekan på School of Business and Social Sciences i Aarhus.

 

Skal finde noget nyt at fokusere på ’ved siden af’

Og hvad så nu? Det er det spørgsmål, Kristoffer Pallesen tygger på. For hvad skal nu give ham det der frirum uden for banen, som studierne har skabt?

– Jeg fungerer rigtig godt som fodboldspiller, når jeg har noget andet at tænke på ved siden af, så jeg skal have fundet ud af, hvad næste skridt skal være. Om det bliver efteruddannelse eller nogle småopgaver, som jeg måske kan snige til mig hen ad vejen, det vil vise sig. Men nu trækker jeg lige luft ind.

– Men jeg kommer helt sikkert til at lave en eller anden form for juridisk arbejde eller juridisk efteruddannelse i mellem nu og mit karrierestop. For jeg tror grundlæggende på, at det er godt for mig – og at det i øvrigt er godt for de fleste – at have noget andet ved siden af, slutter han.

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28