Kevin Stuhr Ellegaard læser på VUC Lyngby for at blive klædt på til arbejdsmarkedet uden for grønsværen

Kevin Stuhr Ellegaard har spillet i mange år i den svenske klub IF Elfsborg, men efter træning går han ikke længere hjem og klikker direkte ind på Netflix. Når han sætter sig foran computeren, er det i stedet for at deltage i onlineundervisning på VUC Lyngby.

Den 36-årige far til tre og målmand Kevin Stuhr Ellegaard er begyndt at spejde forbi livet som professionel fodboldspiller for at finde ud af, hvilken vej hans karriere skal tage i fremtiden. For at blive klædt bedre på til arbejdsmarkedet uden for fodboldverdenen er han begyndt at læse HF-enkeltfag på VUC Lyngby.

Ellegaard er en af de mange fodboldspillere, der i ungdomsårene valgte uddannelse fra, og selvom han startede på både HG og HF står han nu tilbage med kun en folkeskoleeksamen som kvalificerende uddannelse, når han skal vælge ny karrierevej.

”Da jeg spillede fodbold som ung, var der jo fokus på fodbold på fuld tid, så der fik jeg at vide, at hvis jeg ikke kunne træne om morgenen, så kunne jeg heller ikke stå for førsteholdet,” siger han.

Den tidligere Manchester City målmand, der indtil denne sæson har spillet for IF Elfsborg, havde håbet at kunne fortsætte også næste sæson i den svenske klub, men klubben har ikke det samme ønske. Det er derfor usikkert, hvad fremtiden bringer for Ellegaard, som dog håber at kunne fortsætte med at spille fodbold.

Allerede før klubbens besked var Ellegaard begyndt at supplere sin folkeskoleeksamen ved at læse videre på VUC Lyngby, hvor han planlægger at tage en hel HF som enkeltfag.

”Det er svært at komme tilbage efter lang tid væk fra skolebænken, men jeg vil sige, at hvis jeg kan klare det, så kan andre også,” fortæller fodboldspilleren.

Med sine 36 år og tre børn er Ellegaard ældre end de fleste andre studerende, og når målmanden har afleveret børnene, kan han ikke møde op i et klaseværelse, for træningen kalder. Ellegaard læser i stedet online, og først når træningen er slut, vendes blikket mod lektierne:

”Det er bare hjem så hurtigt som muligt og se, om jeg kan nå at læse, inden jeg skal hente ungerne igen,” siger Ellegaard, som på trods af travlheden prioriterer lektierne: ”Du skal kunne finde i hvert fald en time om dagen til at læse noget for eksempel.”

Uddannelse er vigtig – også for fodboldspillere

Ellegaard forklarer sin nylige tilbagevenden til studierne med en interesse i økonomi, som han ”lige så godt kan få papir på”. Ønsket om en HF blev forstærket, da fodboldspilleren undersøgte muligheden for at tage en videregående uddannelse i økonomi og fandt ud af, at det krævede en studentereksamen.

Samtidig understreger den professionelle fodboldspiller, at han overodnet set synes, det er vigtigt at uddanne sig – også for professionelle fodboldspillere.

”Det giver nogle grundprincipper, som du kan tage med dig hele livet. Og så det er jo bare at blive færdig [med en ungdomsuddannelse, red.], så man kan læse videre eller få jobs, der kræver for eksempel en økonomiuddannelse,” siger han.

E-learning har muliggjort videreuddannelse

En af grundene til, at det har været muligt for Ellegaard at videreuddanne sig så sent i livet og muligt at studere på VUC Lyngby på trods af den lange distance fra Borås i Sverige til skolen, er muligheden for e-learning: en studieform hvor undervisningen foregår online.

”Det giver jo mulighed for, at jeg kan læse på mit sprog, i stedet for at jeg skulle gå i gang på svensk eller slet ikke havde nogen muligheder,” forklarer Ellegaard.

VUC Lyngby tilbyder mange HF-hold som e-learningshold og har også voksenundervisning i dansk som andetsprog (FVU) og visse fag på 9.-10. klasses niveau (AVU) som online undervisning.

Ellegaard understreger dog også værdien af at have gode lærere, når studiet skal fuldføres ved siden af en fodboldspillerkarriere:

”Specielt mine to lærere har jo været helt verdensklasse. Jeg startede virkelig dårligt og var lige ved at gå kold i det, men på en eller anden måde formåede jeg at holde fast, og det har nok været takket være mine lærere, som har skubbet mig på den rigtige måde,” fortæller han.

Selvom Ellegaards historie beviser, at det sagtens kan lade sig gøre at videreuddanne sig sent i livet, mener han alligevel, at man skal uddanne sig i de tidlige år, hvis mulighederne er der – selvom det ikke altid er det, forældre og agenter råder til, når unge viser stort fodboldtalent:

”Agenterne snakker ikke om det her med at gøre skolen færdig. Det er ikke der, de er. Så er det op til ens forældre, og der er jo mange forældre, der siger: ’Ja, du skal bare spille fodbold’, men hvis det nu ikke bliver mere end bare et normalt niveau fodbold, og du skal lave noget efter også, så er det bare rart, at man har fået en gymnasieuddannelse”

Ellegaard er ikke den eneste danske sportsstjerne, der har indset vigtigheden af at uddanne sig, før karrieren er forbi. VUC Lyngby samarbejder i øjeblikket med blandt andet Lyngby Boldklub og 4players og har både andre fodboldspillere og ishockeyspillere blandt årets studerende.

Vil du vide mere om dine muligheder for online uddannelse, kan du tjekke 4players online academy

Kontakt 4player

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du blot udfylde kontaktformularen. Vi vil vende tilbage til dig snarest muligt.

Du kan også se 4players team og tage direkte kontakt til en relevant medarbejder på vores kontaktside.

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28