Bjelland jonglerer både med fodbolde og studiebøger

Hverdagen handler ikke kun om fodbold for Andreas Bjelland. Ved siden af fodboldkarrieren er den danske landsholds- og Brentford-spiller i gang med en akademiuddannelse i ledelse via 4player.

AF MARTIN DONS

Han har tre børn. Han spiller i den engelske Championship, som byder på 46 kampe på en sæson. Dertil kan lægges diverse cupkampe. Det danske landshold er han også en fast del af som den ene part af midterforsvaret.

Alene ovenstående kan gøre de fleste forpustede. Men ikke Andreas Bjelland. Faktisk har han fyldt lidt ekstra på skemaet. For den 29-årige fodboldspiller og familiefar læser ved siden af fodboldkarrieren en online akademiuddannelse i ledelse på Erhvervsakademi Aarhus.

– Det handler om at planlægge det og lægge det ind på de rigtige tidspunkter. Vi har nogle lange udebaneture, hvor vi tager af sted dagen før, hvor du sidder i et tog eller en bus i nogle timer, og så handler det om at have selvdisciplin omkring at få lavet tingene, fortæller Andres Bjelland.

Og så handler det om interesse. Det er nemlig ikke tilfældigt, at det er en ledelsesuddannelse, Bjelland har kastet sig over. Det er noget, han kan relatere til i hverdagen, forklarer han.

Værktøjer kan bruges i fodbolden
– Ledelse foregår alle steder. Som fodboldspiller synes jeg også sagtens, man kan bruge det på banen. Jeg har før haft anførerroller og viceanførerroller, så det ligger naturligt til mig at tage ansvar. Der er masser af muligheder for at bruge en ledelsesuddannelse – om det er i fodboldverdenen som træner eller sportsdirektør, hvis det er den vej, man vil gå, eller i den “normale” verden. Jeg kan lige så godt bruge tiden fornuftigt og få noget på cv’et, så jeg står godt rustet, når jeg engang er færdig med fodboldkarrieren.

– Mange af de værktøjer og modeller, som ledelse omhandler, kan man bruge på folk omkring én eller på et hold. Eller på trænerne eller ledelsen. Det gør det nemmere at sætte sig hjem og lave tingene senere, for så har jeg nogle tanker og idéer om, hvordan de gør det, og hvordan jeg måske selv ville gøre det anderledes, ud fra de ting jeg har læst, siger Andreas Bjelland.

Det er gennem Spillerforeningens karriererådgivning Study4player, Andreas Bjelland er kommet i gang. Det har stor betydning for ham, at Study4player i samarbejde med Erhvervsakademi Aarhus har hjulpet med rammerne til et fleksibelt forløb, så han ikke går på kompromis med sin fodboldkarriere, fordi han studerer ved siden af.

– Det betyder alt. Når jeg er inde i et program, hvor vi spiller lørdag, tirsdag, lørdag, tirsdag, så er det ikke altid, at man lige har overskud til at læse eller lave de ting, man skal aflevere. Som fodboldspiller ved man aldrig, hvad morgendagen bringer. Vi får ikke et program, så vi kan planlægge det hele, så det betyder alt, at man kan planlægge studiet selv, så man kan sige, at nu har jeg et hul, og så lægger jeg det ind der. Og man har sin egen vejleder, som man kan forholde sig til og kommunikere med. Hvis jeg ikke kunne det, så ville jeg aldrig nogensinde kunne følge det.

– I og med at jeg kan strukturere og planlægge det efter min tid og gøre tingene med det setup som Spillerforeningen har, så er det bare en gave at kunne tage fagene stille og roligt og bare bygge på og udbygge ens cv, så man er klar til den “normale” verden, når man engang er færdig med fodbolden.

Hjernen arbejder, mens benene hviler
Fleksibiliteten betyder også, at det kan være forskelligt, hvornår bøgerne bliver fundet frem. Nogle gange når han en time om morgenen i klubben, fordi han afleverer børnene i skole og derfor møder tidligere end holdkammeraterne. Andre gange er det om aftenen, når børnene er puttet. Han har dog en fast rutine. Mens benene restituerer, får hjernen lov til at arbejde.

– Jeg har en recoverymaskine til mine ben, og når jeg sidder i den, så læser jeg. Så får man nogle rutiner med sin læsning og får det lagt ind, forklarer forsvarsgeneralen.

Men selv om det kræver planlægning – og indimellem stor selvdisciplin – så nyder den rutinerede forsvarsspiller at have studiet ved siden af fodbolden.

– Det gør, at du kan lægge tankerne lidt væk fra fodbolden nogle gange. Man holder hovedet lidt i gang, og man kan lave andre ting og fokusere på andre ting. Om det er gode eller dårlige perioder med fodbolden, så er det nogle gange meget rart at parkere det lidt og tænke på noget andet og lave noget helt andet. Det, tror jeg kun, er sundt.

Hvad giver det at kunne parkere fodbolden og bruge hovedet?
– Det giver noget frirum og en afveksling fra den hverdag, man er i. Ellers bliver det fodbold 24/7, og det, tror jeg ikke, er sundt. Det er ikke mange fodboldspillere, der kan leve af de penge, de har tjent, når de engang er færdige, så for mig er det bare det med at bruge hovedet til noget fornuftigt og tænke lidt fremad.

– Du bliver ældre, og du ved, der er et liv efter, så hvorfor ikke gå i gang, når man kan gøre det, som man kan gennem Spillerforeningen. Jeg kan huske, at (Nicolai, red.) Stokholm gjorde det i Nordsjælland, hvor han stille og roligt i de sidste år af karrieren fik sin uddannelse og var klar, da han var færdig. Så for mig er det bare en gave, at man kan gøre det sideløbende med fodbolden og ligesom tage de der små skridt, siger den tidligere FC Nordsjælland-spiller.

Til eksamen fra London
Med bopæl i London og uddannelsesinstitution i Aarhus er det afgørende, at uddannelsen kan foregå online. Og det kan den. Alt materiale ligger online tilgængeligt, og faktisk har Andreas Bjelland aldrig mødt sin vejleder ansigt til ansigt. Vejledningerne foregår altid over Skype.

– For mig er det vigtigt, at man selv kan planlægge sin tid med sin vejleder og få det passet ind i sin hverdag og sine gøremål. Også med mig som har familie, hvor man ikke kan sidde med det hver dag. Det er essentielt for mig, at det kan gøres på den måde, og at det er fleksibelt. Og at eksaminer kan tages over Skype, så jeg ikke behøver at rejse hjem med det program, jeg nu engang har. Det er ikke rigtig en mulighed. Det er vigtigt at kunne planlægge det efter sine behov, siger Andreas Bjelland.

Og netop eksamen har Andreas Bjelland lige været til. Helt almindeligt, som man kender det. Men sin vejleder, en censor og sig selv. Alligevel skilte den sig ud fra almindelige eksaminer. For Bjelland sad ikke i samme rum som dem. Han sad i sit hjem i England og var med via en Skype-forbindelse. Og forbindelsen må have været god. Eller også var Andreas Bjelland dygtig, for han scorede sig et 10-tal i sin første eksamen på uddannelsen. Dermed er han klar til et nyt modul i den 3,5-årige akademiuddannelse.

Kunne du tænke dig at tage en uddannelse gennem 4player, kan du kontakte Jesper Mølgaard Kristensen på tlf. 27144922 eller mail jesper.kristensen@spillerforeningen.dk og høre om mulighederne.

Se alle online-uddannelserne via 4player


Kort om akademiuddannelse i ledelse

* Akademiuddannelsen i ledelse er for dig, der gerne vil have en praksisnær og målrettet lederuddannelse. Uddannelsen henvender sig til kommende ledere og trænere, der ønsker kendskab til relevante ledelsesværktøjer.

* Du kvalificerer dig til selvstændigt og ud fra personlige og ledelsesfaglige kompetencer at gennemføre personaleledelse i private og offentlige virksomheder eller idrætsverdenen.

* I løbet af uddannelsen får du mulighed for at skabe kobling mellem teori og praksis, skabe kobling mellem dine personlige kompetencer og ledelsesfaglige emner og ikke mindst skabe kobling mellem dine konkrete behov og teoretiske fordybelse.

* Uddannelsen sætter fokus på din personlige udvikling, ledelse af medarbejdere, ledelse af grupper og teams og ledelse af organisatoriske forandringer.

Læs mere om akademiuddannelsen i Ledelse

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28