En opskrift på den gode vej ud af fodboldkarrieren

Din nye identitet kommer ikke bare til dig. Du skal arbejde for den og acceptere din nye virkelighed. Men hvis du gør det, kan du undgå det vakuum, der ellers kan opstå efter fodboldkarrieren. Det mener Jakob Bresemann, der her deler sin opskrift på den gode vej ud af professionel fodbold.

AF MICHAEL HEHR

– Jeg vil ikke have det her til at lyde som om, jeg ikke kan forstå spillere, som sidder i det her vakuum. Det er virkelig ikke min pointe, og jeg håber ikke, det er dét, der er kommet frem.

Han understreger det som det sidste, inden vi afslutter interviewet. For det er vigtigt for 44-årige Jakob Bresemann. Han vil ikke negligere den kamp, som mange fodboldspillere kæmper, når de efter fodboldkarrieren skal genopfinde sig selv. Den proces og tilstand, han beskriver som et vakuum.

– Det vil jeg endelig have skinner igennem. Jeg prøver bare at fortælle, at der også findes en anden vej ud af fodbold, end at man oplever den her store identitetskrise. Selvfølgelig oplever man et tab af identitet i større eller mindre grad, men jeg mener også, at man kan være med til at gøre den her transition lettere. Det handler meget om én selv og det mindset, man har med sig på den rejse, lyder det fra den tidligere Lyngby-anfører.

 

En fantastisk elevatortilværelse

Jakob Bresemanns professionelle fodboldkarriere var ret almindelig. Han var ikke noget enestående talent, men med hårdt arbejde og den rette mentalitet knoklede han sig til en på mange måder gennemsnitlig fodboldkarriere – uden at der er noget negativt ladet i det.

Han beskriver selv sin tid som fodboldspiller som »en elevatortilværelse«. Han spillede skiftevis i toppen af 1. division og i bunden af Superligaen. En tilværelse, der tog ham forbi klubberne Hvidovre IF, BK Skjold, Herfølge, Vejle BK og slutteligt Lyngby BK. Og selvom det har været langt fra landsholdet og de store kontrakter, har det været en tilværelse, han har nydt i fulde drag.

Det lyder ekstremt fremadsynet, men det var det, jeg gjorde. Nok også i en erkendelse af, at jeg hverken var Messi eller Ronaldo, men at der skulle være et liv efter fodbolden

– Det har været fantastisk. Selvfølgelig vil man gerne spille med om mesterskaber. Og selvfølgelig vil man gerne spille med om titler. Det vil alle fodboldspillere. Men det er kun de få forundt.

– Du spiller også med om en masse vigtige ting, når du er med i toppen af 1. division. De der oprykninger står som noget fantastisk i min karriere. Jeg tror, du kan snakke med superligaspillere, der på sidste spillerunde overlever i Superligaen… det er jo næsten som at fejre et mesterskab. Det har jeg også prøvet – både i Herfølge og Lyngby.

 

Når man hverken er Messi eller Ronaldo

Allerede som 20-årig plæderede Jakob Bresemann for, at holdkammeraterne i Hvidovre skulle uddanne sig, mens de spillede fodbold. Det var ikke alle, der lyttede, men han har selv gjort, som han har prædiket.

– Jeg har videreuddannet mig, mens jeg spillede fodbold. Det har altid været vigtigt for mig at have noget andet. Ikke at falde tilbage på, men noget jeg kunne lave efter fodbold, som ville interessere mig. Så jeg har læst på CBS i mange år, siger Jakob Bresemann.

Det var der flere gode grunde til. Der var det langsigtede perspektiv, der handlede om livet efter fodbold, men der var også et kortsigtet perspektiv, der gav værdi, mens fodboldkarrieren var hans absolutte førsteprioritet.

– Når de andre var hjemme og spille PlayStation eller tog på café i København, så gik jeg nogle af dagene hjem og læste. Det lyder ekstremt fremadsynet, men det var det, jeg gjorde. Nok også i en erkendelse af, at jeg hverken var Messi eller Ronaldo, men at der skulle være et liv efter fodbolden, som jeg ville finde tilfredsstillende.

– Jeg har haft brug for at have noget ved siden af, mens jeg spillede fodbold. Ellers er det meget med at blive målt af trænere, dig selv og medierne. Det var rart at lægge det til side og studere og dygtiggøre sig, forklarer han.

 

Den svære beslutning var ikke så svær

Jakob Bresemann spillede de sidste fem år af sin karriere i Lyngby BK. Og det var særligt i de år, planerne for fremtiden tog form. I årevis havde han uddannet sig. Det gjorde han også, mens han spillede i Lyngby. Men i afslutningen af karrieren besluttede han sig også for at få noget erhvervserfaring.

– Jeg fik et job ved siden af fodbolden. Et job, Lyngby var med til at skaffe mig. Jeg kunne arbejde fire-fem timer nogle dage i ugen, og på den måde fik jeg lagt de der 10-15 timer ugentligt. Nogle gange 20 – oftest tættest på 10, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Jakob Bresemann, der samtidigt færdiggjorde sin HD i finansiering.

– Den havde jeg strategisk skudt lidt. Normalt tager man en HD på fire år, men jeg tog min på otte år. For jeg vidste godt, at jeg ikke skulle være for tidligt færdig med uddannelse.

Spørgsmålet om identitet handler også om stolthed. Lige pludselig går du fra at være øverst i hierarkiet til måske at være én, der skal være indstillet på at skulle lære af andre, der kan være yngre end dig selv eller har en anden status

På den måde har Jakob Bresemann – om han vil det eller ej – været ekstremt fremadsynet. Han har været strategisk. Men han erkender også, at han har været heldig. For det er ikke givet, at man selv vælger sit stop. Men det gjorde han altså. Og på grund af den gode forberedelse var det et let valg. I en alder af 35 år var han nået et punkt i sit liv, hvor han glædede sig til at lave noget andet.

– Da vi klarede frisag, var det en eksplosion af glæde. Men jeg var også træt af busturene til Randers og Horsens. Jeg var træt af weekend efter weekend at sætte mig ind i den bus og køre dertil. Jeg elskede at træne, jeg elskede at spille kamp, og jeg elskede i høj grad også omklædningsrummet, men der er også noget med, at når du har stiftet familie og skulle være væk hver eneste weekend.

– At være professionel fodboldspiller var fantastisk. Jeg har nydt hvert sekund. Men jeg havde det også sådan, at jeg gerne ville prøve mig selv af i erhvervslivet. Og så drømte jeg om selv at stoppe – og ikke at blive stoppet af en skade eller en træner. Jeg ville gerne afslutte et fedt kapitel på en god måde, og det er jeg virkelig glad for, at jeg gjorde.

 

Du skal investere i din nye identitet

Mange fodboldspillere oplever mentale udfordringer, når de indstiller den professionelle fodboldkarriere. Det kan skyldes det tab af identitet, som et karrierestop kan medføre. For man skal genopfinde sig selv, når man ikke længere er fodboldspilleren. Det kan medføre et tomrum i en periode, hvor man søger efter, hvad man så skal – og hvem man så skal være. En periode og en tilstand, Jakob Bresemann beskriver som et vakuum.

Det tomrum – eller det vakuum – har han respekt for. Han kender selv flere tidligere holdkammerater, der har været udfordret af det. Men han kender omvendt også tidligere holdkammerater, der er kommet godt videre, fordi de har forberedt sig på det karriereskifte, som kommer til alle professionelle fodboldspillere.

– Jeg skal ikke generalisere, for noget fungerer for nogle og ikke for andre. Men hvis jeg skal være lidt hård, vil jeg sige, at hvis man gerne vil bevise, at man kan skabe en identitet, der ikke er at være fodboldspiller, men som er Jakob, Jesper og så videre, så er man nødsaget til at investere i det. Den tid bliver man nødt til at tage sig, hvis man gerne vil det.

Det var i hvert fald det, Jakob Bresemann selv gjorde. Han havde egentlig tænkt sig, at han skulle holde et halvt års barsel efter karrierestoppet, men allerede en måned senere blev han ansat i shippingfirmaet Torm.

– Spørgsmålet om identitet handler også om stolthed. Lige pludselig går du fra at være øverst i hierarkiet til måske at være én, der skal være indstillet på at skulle lære af andre, der kan være yngre end dig selv eller har en anden status.

For Jakob Bresemann var det dog ikke et problem. Han var ærgerrig og »gik ekstremt meget op i at skabe en ny identitet«.

– Det var et fokusområde, husker han.

– Det handler om at skabe den nye identitet. Om så det er håndværkeren Jakob, eller hvad det nu er. At du ikke er fodboldspilleren længere. Det betyder ikke, at du ikke kan snakke om sjove episoder til frokost, men det bærende element for mig måtte aldrig være fodbold. Jeg ville ikke sidde og snakke en halv time til frokost om, hvad jeg har oplevet. Men dermed ikke sagt, at jeg ikke har fortalt utallige sjove historier fra fodboldtiden, ligesom alle mulige andre medarbejdere har sjove historier fra deres arbejdstid. Men jeg tror, det er vigtigt, at man ikke hæfter sig ved fortiden, men i stedet kommer videre.

 

Din fodboldkarriere er ikke spildt

Det er dog ikke alt, man skal lægge bag sig. For fodboldkarrieren er ikke spildt, når du på et tidspunkt skal skabe dig en ny karriere og identitet.

– Det er rigtigt, at der er mange overførbare kompetencer. Selvfølgelig har du alderen imod dig. Men du kommer med noget livserfaring. Og jeg kom ind med et drive og et engagement og en vilje til at ville lykkes.

Og så går han op i at udvikle sig og være en dygtig leder. Det har han med sig fra sin professionelle karriere, mener han selv. For selvom han ikke er dansk fodbolds største profil, så har han været en profil i de klubber, han har spillet i og været anfører for.

Jeg ser flere, der ikke har noget at falde tilbage på, end jeg ser spillere, der kommer ud af fodboldkarrieren med 20 millioner

– Det er ikke bare noget, jeg har, fordi jeg er Jakob. Det er også noget, jeg har, fordi jeg har været fodboldspiller. Og som fodboldspiller kommer du med noget, du ikke finder på en almindelig arbejdsplads. Det gælder ikke kun mig som tidligere anfører – der er jo mange ledere på et fodboldhold, som ikke render rundt med et anførerbind om armen.

– Jeg kan huske, at jeg efter de første uger i Torm gik hjem til min hustru og sagde; »jeg er i et ambitiøst miljø. Jeg kunne godt tænke mig at nå hertil inden for fem år. Jeg kunne godt tænke mig at blive lige så dygtig som ham og ham.« Det tror jeg, jeg havde med fra fodbold. At man sætter sig nogle mål, og at man søger at udvikle sig.

Vindermentalitet, evnen til at indgå på et hold og sætte sig mål er evner, samtlige elitesportsudøvere har. Men det er ikke ensbetydende med, at alle formår at overføre de kompetencer eller bringe dem i spil.

– Det er jo ikke forkert at sige, at der er noget, der er en kliché i det her. For mig handler det om, at du indstiller dig på, at du går fra at være fodboldspilleren Jakob til at skulle skabe dig en ny identitet. Derfor lagde jeg mange timer i mit arbejde i starten. Jeg lagde mange timer i at lære branchen, virksomheden og opgaverne at kende. Det kræver hårdt arbejde, men det kan du tage med fra din sport.

– Og så kræver det, at du har lysten – og evnen – til at engagere dig i dit arbejde. At du ikke hele tiden falder tilbage til »hvad nu, hvis jeg havde gjort sådan og sådan.« At du ikke hæfter dig ved fortiden, men accepterer, at nu er du et sted, og at du siger; »det her er min nye virkelighed – her vil jeg rigtig gerne lykkes.« Du skal ikke hele tiden tænke over, hvad du kunne have opnået, og hvad du ikke kunne have opnået. For så er jeg ikke sikker på, at man giver sig 100 procent.

 

Har indhentet ’de tabte år’

Det har Jakob Bresemann gjort. Han stortrives i shippingbranchen, hvor han internt i firmaet Torm har avanceret. Som han gjorde det som fodboldspiller, har han gennem årene arbejdet sig op. Og i dag – ni år efter karrierestoppet – er han leder for et finansteam, hvor han har 12 medarbejdere med bopæl i henholdsvis Danmark, Indien og Filippinerne under sig.

– Jeg er glad for, at jeg har indhentet de ’tabte år’, hvis man kan kalde dem det, hvor man godt kan føle sig sat bagud, hvis man er et ambitiøst menneske. Der, hvor jeg er i dag, føler jeg, at jeg har indhentet tiden. Et sted, hvor jeg synes, jeg kan være tilfreds.

Det gør på mange måder Jakob Bresemann til en succeshistorie. Gennem grundig forberedelse sideløbende med den professionelle fodboldkarriere har han undgået mentale udfordringer, da han stoppede karrieren. Og forberedelsen – og sportens overførbare kompetencer – har gjort, at han hurtigt har indhentet ’de tabte år’.

Opskriften er simpel, men udførelsen kan være svær. Derfor har Jakob Bresemann også forståelse for de fodboldspillere, der ikke får forberedt sig – af den ene eller den anden årsag.

– Man må acceptere, at det er svært for en 20-årig, der render rundt og har et kæmpe talent og bliver fortalt af agenter, trænere og forældre, at han er verdens bedste spiller. Der kan det være svært at se, at det er en god idé at uddanne sig, mens man spiller fodbold. Det negligerer jeg slet ikke. Jeg siger bare, at jeg ser flere, der ikke har noget at falde tilbage på, end jeg ser spillere, der kommer ud af fodboldkarrieren med 20 millioner.

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28