Julian Jakobsen: Sørg for at forberede dig til karriere nr. 2!

En fundamental del af 4players daglige arbejde er, at hjælpe elitesportsudøvere med at forberede sig til og reflektere over karriere nr. 2, så livet efter elitesportskarrieren også kan give udfordringer, arbejdsglæde og beskæftigelsesmæssig tilfredsstillelse. En af de udøvere, der undervejs i elitesportskarrieren har brugt 4player er ishockeyspiller Julian Jakobsen, der samtidigt med sin ishockeykarriere – der foreløbigt har fundet sted i Danmark, Tyskland, Sverige og på diverse danske landshold – ofte har overvejet, hvad fremtiden skulle byde på. Julian fik 1/8 2018 sit uddannelsesbevis, og er officielt finansielt uddannet og han giver i denne artikel indblik i disse tanker, status på den civile karriere og ønsker for fremtiden.

Afklaringsprocessen
Det er ingen hemmelighed, at jeg i mine sene 20’ere ofte har tænkt; “Hvad skal der ske i fremtiden og hvilken uddannelse skal tage mig dertil, hvor jeg kan se mig selv være når min ishockeykarriere en skønne dag slutter”. Jeg har altid haft en evne til at tale med mennesker uanset forudgående kendskab og skabe relationer igennem de evner. Derfor har jeg faktisk aldrig været i tvivl om, at jeg en dag skulle arbejde med mennesker i en eller anden form. Om det så var rådgiver, coach, konsulent, træner, sælger eller noget helt syvende var jeg ikke klar over på daværende tidspunkt.

For to år siden valgte min daværende arbejdsgiver Hamborg Freezers, at lukke ned for hele butikken, uden at komme med et eneste varselsskud. Efterfølgende stod jeg der og var på dybt vand. Det var midt under sommeren og tidspunktet for beslutning fra klubbens ejerkreds kunne ikke have været dårligere for mit vedkommende! De 13 andre klubber i Tyskland var mere eller mindre fuldt besatte til den nye sæson. Der var en måned til sæsonstart og det var simpelthen ikke muligt for mig at finde tilsvarende job i Tyskland.

Jeg har altid haft med i mine fremtidsplaner, at jeg skulle hjem til Danmark og spille ishockey kombineret med en uddannelse inden jeg blev alt for gammel, men at det skulle blive i en alder af 29, hvilket jeg synes er min bedste ishockeyalder og hvor jeg virkelig følte mig på toppen rent sportsligt var absolut ikke planlagt! Det var svært at acceptere og en enorm bitter pille at sluge, at andre mennesker pludselig var herre over, hvad der skulle ske med min fremtid, når jeg oven i købet stadig havde kontrakt. Spørgsmålet, som jeg konstant havde i hovedet ugerne efter beskeden om, at klubben lukkede var – er det virkelig sådan mit eventyr slutter?? Ja – det var det desværre, og det var rent ud sagt en lortesituation for mit vedkommende. Eller var det?

Tilbage til Danmark og i gang som Finanselev
For mig, var der kun en klub i Danmark, som var en mulighed og det var min barndoms klub i Aalborg. Klubben og jeg fandt lynhurtigt en løsning på hvordan mit setup skulle se ud, i forbindelse med kombinationen hockey, skole og arbejde.

Jeg valgte at udnytte situationen til at gå i gang med min civile karriere og valget faldt på Finanselev fordi jeg altid har kunnet se mig selv som finansiel rådgiver.

Sparekassen Vendsyssel var nogle år tidligere gået ind og involveret sig aktivt i Aalborg Pirates med Jan Skov og Bo Bojer som initiativtagere. Bo Bojer havde jeg kendt en hel del år, da han på daværende tidspunkt var min rådgiver. Jeg spurgte ham tilfældigvis nogle måneder inden, jeg blev klar over Hamborg Freezers lukkede, om det nogensinde ville være en mulighed for mig at blive ansat, som finanselev i Sparekassen Vendsyssel.

Ubevidst havde jeg derfor været i dialog med mine to kommende arbejdsgivere og derfor tog processen ikke mere end et par uger. 

Finanselev uddannelsen var dog meget tidskrævende og for at fuldføre uddannelsen kræves der en 37 timers arbejdsuge. Udover de faste timer er man på skole cirka hver 3. uge i to eller tre dage. Skolefagene har på skift været afholdt i Aalborg, Herning, Skjern og Skanderborg, hvilket ofte har forvoldt en del udfordringer ift. ishockey, og Finanselev uddannelsen var ikke blevet aktuel, medmindre Aalborg Pirates, Sparekassen Vendsyssel og jeg havde haft en god dialog inden min ansættelse for at få denne kombineret med en fuldtidsprofessionel ishockey karriere.   

Planlægning og støtte redder dagligdagen
Vi sportsfolk bliver målt på vores præstationer på banen. Derfor har jeg med kæmpe stor hjælp fra min uddannelsesinstitution og undervisere Anders Holm Pedersen, Martin Møller, min arbejdsgiver Sparekassen Vendsyssel og ikke mindst mine kære kollegaer i afdelingen på Kastetvej, forsøgt at planlægge, så jeg hele tiden har haft muligheden for at præstere på så højt niveau som muligt på og udenfor isen.

Jeg lærte lynhurtigt at forstå, at vi kun har 24 timer i et døgn at gøre godt med. Jeg har hele tiden forsøgt at gøre en ekstraordinær indsats i de lyse timer, hvor jeg har haft overskud til at gøre det. Det er uanset hockey, skole eller sparekasse. Tager du for meget ind og glemmer at sige stop, brænder du simpelthen ud og det har været tæt på et par gange. Så hellere have overskud og læse op på de lektier en anden dag eller træne det hårdere en anden dag. Du kan umuligt nå det hele og det skal man huske, når man som elitesportsudøver, gerne vil det hele og altid har dedikeret sit liv til at være 110% ambitiøs og engageret i det man laver.

Alle har altid haft forståelse for, at min ishockey kom i første række og det gør de heldigvis stadig. Uden den fleksibilitet i form af nedsat tid under uddannelse og altid have fri, når det gjaldt ishockey i alle afskygninger, havde det for mit vedkommende aldrig været muligt at komme helskindet gennem finansuddannelsen. I dagligdagen har jeg som elev haft tilknyttet en mentor. Ligeledes har jeg godt og vel haft opfølgningsmøde med min afdelingsdirektør en gang om måneden og hver anden måned har vores HR-ansvarlige været forbi og snakke med mig. Der har været super kontrol over hele mit arbejde og uddannelsesforløb, hvilket har betydet jeg har aldrig følt mig efterladt i et sort hul.   

Også på skolen har mine lærere været lige så forstående for min situation som sparekassen har været. Det afspejler sig specielt de gange, hvor jeg har været med landsholdet og ikke har kunnet deltage i skoleforløbene. Disse er nemlig obligatoriske. Har man ikke dem alle, kan man ikke komme til eksamen. Derfor har jeg ved et par enkelte lejligheder fået tilbudt enkelt undervisning. For at det har kunnet lade sig gøre, har det krævet Sparekassens velvillighed og accept økonomisk og lærernes forståelse for min sport, da dette krævede overtidsarbejde fra dem.

Kort og godt, så tror jeg ikke uddannelse, arbejde og professionel sport kan lade sig gøre i længden, hvis ikke alle parter har forståelsen. Uden forståelsen kan man ikke sætte sig i den givne persons sted og forstå, hvad det kræves for at det hele skal kunne lykkedes.

Hvad får virksomhederne ud af at ansætte en elitesportsudøver?
Uden at vide det nøjagtigt, så tror jeg virksomhederne, som ansætter tidligere professionelle sportsfolk, ved præcis hvad de får af type menneske. De får en person, som hele sit liv har arbejdet målrettet mod at blive den bedste til sin sport. Sportsfolk er gode til at socialisere sig, holde fokus, være ihærdig og ikke mindst levere under pres. Samtidigt bliver en sportsudøver nemt og hurtigt integreret på arbejdspladsen fordi vi altid har været vant til at skulle fungere med nye mennesker, da der ofte er stor udskiftning på gældende hold i sport.

Der er rigtig mange værktøjer i bagagen, som virksomhederne ofte på forhånd er klar over, at man måske ikke altid får i en person, der har gået i skole og arbejdet hele sit liv.

Hvad byder fremtiden på?
Med en finansiel uddannelse og et liv i et miljø, hvor der er så mange netværk og erhvervsledere involveret er der helt sikkert oceaner af muligheder. Uddannelsen er helt sikkert et springbræt til en start på en solid og stabil civil karriere.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at jeg ser mig selv i Sparekassen Vendsyssel mange år ud i fremtiden. Det er et fantastisk sted at være med nogle super fede kollegaer. Jeg er dem dybt taknemmelige for det de har gjort, og det skal jeg helt sikkert forsøge at gengælde i fremtiden.

Samtidigt håber jeg på, at flere virksomheder vil ansætte elitesportsfolk og samarbejde med 4player, for der er ingen tvivl om at det i den sidste ende er virksomhederne og 4player der er med til at skabe mulighederne, så vi elitesportsudøvere kommer ud på den anden side af vores sport i en glidende overgang. Derved kan man ofte forebygge og undgå den tvivl, som vi ofte har – “Hvad skal der ske efter min karriere”. For det er desværre ikke alle, som kan blive træner, sportschef og sportsjournalist.
 

Få hjælp af 4player
Har du spørgsmål eller brug for hjælp kan du altid kontakte 4player som tilbyder hjælp inden for både uddannelse, udvikling, job og transition. Ligeledes tilbyder 4player også forløb med coaching og afklarende samtaler.

For mere information kontakt rådgiver Kresten Blæsild på kresten.blaesild@spillerforeningen.dk

 
Bliv virksomhedspartner i 4player
Vil din virksomhed rette fokus mod elitesporten og høre mere om mulighederne for at blive partner i 4player kan du kontakte karriererådgiver Thomas Hansen på thomas.hansen@spillerforeningen.dk

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28