Patrick Timo: Mine drømme har skiftet scene

Som så mange andre unge fodboldspillere på hans alder var ønskerne for fremtiden fyldt med fodbold. Allerede som miniputspiller var drømmene fastlåst på tanken om en dag at betræde græstæppet på de store stadions i udlandet, og med årene blev ambitionerne om at gøre fodbolden til sin levevej kun større. Indtil de pludselig ikke var der mere. Drømmene om fodbolden.

I en alder af 25 indstillede Patrick Timo sin fodboldkarriere. En alder, der ikke normalt karakteriserer en pensioneret fodboldspiller. Og en karriere, der aldrig fik sendt ham til de store stadions i udlandet, men som til gengæld endte med at lære ham, hvilke egenskaber han besidder – ikke kun som fodboldspiller men også som menneske. Noget han i dag benytter sig af i erhvervslivet i stedet.

Der er andet i livet end fodbold
Kærligheden til fodbolden har egentlig altid været der. Lige siden han var helt lille, har Patrick Timo tilbragt langt størstedelen af ugens dage på en fodboldbane med weekendens kamp som det helt store højdepunkt. Kærligheden til fodbolden er ikke blevet mindre siden dengang – men motivationen fik pludselig et hak nedad, da den unge forsvarsspiller fik øjnene op for, at der er andet i livet end fodbold, som også appellerede til ham.

– Jeg kunne mærke, at min interesse for fodbolden så småt begyndte at dale. Ikke fodbolden i sig selv – men min egen tid og fokus på fodbolden. Motivationen forsvandt, og så fandt jeg samtidig ud af, at der jo også er andre ting i livet. Jeg fandt ud af, at jeg godt kunne blive trigget af studiebøgerne faktisk. Og i endnu højere grad kunne jeg trigges af erhvervslivet, hvor man – på samme måde som på banen – har nogle små kampe, som man skal vinde, fortæller Patrick Timo.

En svær beslutning
Så Patrick Timo valgte fodbolden fra. 17 år med kampe i weekenderne, omklædningsrumsjargon og græs på knæene blev pludselig byttet ud med studiebøger, praktikplads og deltidsarbejde. Et valg, der for forsvarsspilleren ikke udelukkende var let at tage, men som viste sig at være det helt rigtige.

– Det var en svær beslutning. Og det var også en beslutning, jeg måske udskød lidt. Jeg kunne nok godt være stoppet noget før. Men der er bare nogle ting ved fodbolden, som er virkelig svære at slippe. Omklædningsrummet er eksempelvis en af de ting, jeg savner allermest. Det her med at være en del af gutterne… Omklædningsrummet er bare specielt, og det finder man nok ikke andre steder. Og så savner jeg selvfølgelig at skulle vinde kampe i weekenderne, med alt det pres der er på.

– Når det så er sagt, var det det rigtige for mig at stoppe, og jeg har taget så mange kvaliteter fra fodbolden med over i mit civile liv, og det har faktisk hjulpet mig med at finde ud af, hvad jeg gerne vil bruge min næste karriere på; den udenfor fodboldbanen.

Hvad vil jeg?
Siden Patrick Timos første overvejelser omkring forberedelsen til karrierestoppet har han da også satset benhårdt på at få kickstartet sin civile karriere. Allerede inden støvlerne var lagt på hylden, havde Timo snuset til erhvervslivet med et deltidsjob i Nordea, og var godt i gang med sin bachelor i Markedsføringsøkonomi og Sportsmanagement. Jobbet i Nordea kom i stand via Job4player, der samarbejder med Nordea omkring rekruttering af kandidater.

– Jeg tyvstartede lidt på min karriere nummer to. Jeg blev faktisk inspireret til det efter at have hørt et oplæg med Casper Henningsen til Inspirationsdag (4players årlige arrangement for fodboldspillere i alle aldre), hvor han fortalte om sin overgang fra fodbolden til erhvervslivet. Det her med at tage nogle små skridt allerede inden og finde ud af, hvad det er, man gerne vil. Hvor man ser sig selv, og hvilket arbejdsliv man gerne vil være i. Og jeg tror, det var altafgørende for mig, at jeg stille og roligt begyndte, mens jeg stadig spillede fodbold, så jeg ikke skulle starte helt fra scratch.

Fuldtid i Nordea – overførbare kompetencer
I dag er Patrick Timo netop startet fuldtid hos Nordea, mens han skal skrive sin afsluttende opgave på studiet. Det kommer til at fungere sådan, at weekenderne bliver brugt på opgaveskrivning, mens hverdagene står på fuldtidsarbejde, indtil han til januar kan kalde sig bachelor. Selv kalder han den kommende periode for udfordrende og travl, men han er samtidig overbevist om, at han trækker på mange af de kvaliteter, fodbolden har givet ham – også til at lave det ekstra arbejde, der ifølge Patrick Timo skal til, for at kunne opnå sine mål og drømme.

 – Allerede da jeg skulle finde ud af, hvilken uddannelse og hvilket job jeg kunne se mig selv i, havde jeg faktisk en god snak med Mette og Jesper (rådgivere i 4player, red.) om, hvad jeg havde at byde på arbejdsmarkedet. Og det ledte mig på sporet af mange af de kvaliteter, som jeg har fået fra fodbolden. Altså det her med mentaliteten omkring hvordan man håndterer nederlag, hvordan man håndterer sejre, og hvordan man udnytter den vinderkultur, man har udviklet gennem fodbolden.

– Som fodboldspiller skulle man hele tiden videre fra kamp til kamp – man skulle hele tiden være klar til weekenden. På samme måde skal man på arbejdsmarkedet kunne balancere mellem små sejre og nederlag; og det får man bare ind under huden som fodboldspiller allerede i en tidlig alder. Det er virkelig nogle egenskaber, jeg sætter pris på at kunne overføre fra fodbolden til erhvervslivet.

– Det samme gælder mentaliteten om at udvikle sig. Jeg kan godt lide at være under udvikling hele tiden, og det er helt sikkert også noget, jeg har taget med fra fodbolden – at man hele tiden kan blive bedre. Og det vil jeg stadig. Blive bedre hele tiden.

Din egen lykkes smed
Parallellerne mellem fodboldlivet og erhvervslivet er for Patrick Timo helt klare. På trods af dette, gik det dog først op for ham, hvilken retning han skulle bevæge sig i i den store jungle af karrieremuligheder, der pludselig lå foran ham, efter han havde lagt støvlerne på hylden.

– Jeg fandt først og fremmest ud af, hvor vigtigt kammeratskabet på et fodboldhold egentlig var for min identitet – altid at være der for sine holdkammerater. Det, har jeg efterfølgende erfaret, er ret unikt for sportsverdenen og omklædningsrummet. Det er noget, jeg nu prøver at implementere i min situation i erhvervslivet, men det er selvfølgelig ikke så nemt, for de er ikke lige så vant til, at man er så tæt, som man eksempelvis er med sine holdkammerater. Man har paraderne lidt mere oppe, griner den tidligere forsvarsspiller.

– Dernæst blev det klart for mig, at jeg skulle arbejde med mennesker. Selvom man i fodboldverdenen er sin egen lykkes smed, så er man også et hold, når man går på banen; og det vil jeg også være en del af i erhvervslivet. At arbejde med mennesker og udvikle et team, som på samme måde som på et fodboldhold kan arbejde sammen og styrke hinanden.

Skyhøje ambitioner
Selvom det stadig kan krible i ham for at snøre støvlerne engang imellem, er Patrick Timo ikke i tvivl om, at hans beslutning om at afslutte fodboldkarrieren var det rigtige valg. Selv beskriver han dét at skifte fodbolddrømmen ud med andre drømme som en naturlig del af hans udvikling.  

– De fleste fodboldspillere drømmer jo om at blive topprofessionelle. Men i takt med at man bliver ældre og voksen, begynder man måske at kigge efter noget andet at kaste sig over, fordi man godt kan se, at fodbolddrømmen nok ikke bliver til dét, man drømte om, da man var 16 år. For mig personligt handlede det også om, at jeg fandt en rollemodel i Casper Henningsen, som havde taget skridtet fra fodbolden og over i erhvervslivet. Dét at se, at det godt kan lykkes at skabe sig en god karriere, som ikke nødvendigvis var den, man drømte om som 16-årig; det synes jeg, er super motiverende.

– Det er ingen hemmelighed at Patrick på 16 drømte om Old Trafford og Camp Nou og alle de andre store stadions. Det er jo blevet en smule anderledes nu, fortæller Patrick Timo med et grin og fortsætter:

– Nu er mine drømme flyttet over i nogle lederambitioner. For at det ikke skal være løgn, er det også noget, der er affødt af min tid som fodboldspiller. Jeg har altid godt kunne lide at få en lederrolle i en spillertrup, og jeg har altid nydt at skulle hjælpe med at motivere mine medspillere og tage ansvar. Så drømmen har godt nok flyttet scene sig fra de store stadions, men mine ambitioner er stadig skyhøje. Og det synes jeg er enormt fedt – at de ambitioner man havde som 16-årig sagtens kan ændre sig, men at drømmene ikke bliver mindre motiverende af den grund.


Få hjælp af 4player
Har du spørgsmål eller brug for hjælp kan du altid kontakte 4player som tilbyder hjælp inden for både uddannelse, udvikling, job og transitionLigeledes tilbyder 4player også forløb med coaching og afklarende samtaler.

For mere information kontakt rådgiver Kresten Blæsild på kresten.blaesild@spillerforeningen.dk

 
Bliv virksomhedspartner i 4player
Vil din virksomhed rette fokus mod elitesporten og høre mere om mulighederne for at blive partner i 4player kan du kontakte karriererådgiver Thomas Hansen på thomas.hansen@spillerforeningen.dk

Har du brug for hjælp?

33 12 11 28